Jon Magnus til Notodden

Forfatter Jon Magnus på Notodden.

Et dødsfall i Storgata på Notodden i 1951, og et sorgtungt brev sendt fra Kelliher i Minnesota fra onkel Ed. Disse begivenhetene henger sammen og danner bakteppet for historien Jon Magnus nøster opp i sin bok «Brevet fra Minnesota - i skyggen av den amerikanske drømmen».

Lørdag 11. desember gjester forfatteren Telemarkens bokhandel nettopp i Storgata på Notodden for å fortelle om sin bok og en slektsgransking som savner sidestykke i sakprosa-litteraturen om utvandringen fra Telemark til Amerika.

«Lettlest og interessant historie og veldig godt skrevet», «Denne boka er en fest å lese», «Et viktig tilskudd til utvandrerlitteraturen». Dette er bare noen av de begeistrede kommentarene fra leserne. Boka ble lansert på Maana forlag tidligere i høst og er nå ute i 3. opplag.

I lokalavisa Telen - på papir og nett - kan du i dag lese intervju med Jon Magnus. Der forteller han hva som pirret nysgjerrigheten og hvordan jakten på en forsvunnen onkel startet.

– Brevet jeg fant kom altså fra Edvin Ytterbø som tok navnet Ed i USA og markerte den første kontakten med familien hjemme da lillebroren Jon, min bestefar, døde i en brøytekant på Ramberghjørnet på Notodden. Hvorfor vente i 47 år? Jeg måtte ha svar og startet med brevet, forteller Jon til avisa.

I sin bok tar den tidligere VG-journalisten leseren med på en reise i nåtid og fortid. Den starter på Telemarkskanalen og går til Nord-Dakota, Minnesota og etterhvert California. Vi møter Eivind og Aaste fra Tørdal - Edwin og Esther i det nye landet, to blant én million norske innvandrere som søkte lykken i Nord-Amerika i årene fra 1840 til 1940. Dette er lokalhistorie med utferdstrang og en sterk fortelling om norsk-amerikanere som aldri vendte hjem.

Les intervjuet med Jon Magnus i Telen onsdag 8. desember.


Kommentarer