Et dødsfall på Notodden og et brev fra Minnesota – slik begynner Jon Magnus sin utvandrerhistorie

Forfatter Jon Magnus på Notodden.

Et dødsfall i Storgata på Notodden i 1951, og – samme år – et sorgtungt brev sendt fra Kelliher i Minnesota. Disse begivenhetene henger sammen og danner bakteppet for historien forfatter Jon Magnus nøster opp i sin bok «Brevet fra Minnesota - i skyggen av den amerikanske drømmen» (Maana forlag 2021).

Lørdag 11. desember gjestet forfatteren Telemarkens bokhandel nettopp i Storgata på Notodden for å fortelle om sin bok og en slektsgransking utenom det vanlige.

«Lettlest og interessant historie og veldig godt skrevet», «Denne boka er en fest å lese», «Et viktig tilskudd til utvandrerlitteraturen». Dette er bare noen av de begeistrede kommentarene fra leserne.

Boka har fått medieomtale blant annet i VG Helg og på God Morgen Norge på TV 2. I lokalavisa Telen 7. desember (på papir og nett) forteller Jon Magnus hva som pirret nysgjerrigheten og innledet jakten på en forsvunnen grandonkel.


– Brevet jeg fant kom altså fra Edvin Ytterbø, som tok navnet Ed i USA, og markerte den første kontakten med familien hjemme da lillebroren Jon, min bestefar, døde i en brøytekant på Ramberghjørnet på Notodden. Hvorfor vente i 47 år? Jeg måtte ha svar og startet med brevet, forteller Jon til avisa.

I sin bok tar den tidligere VG-journalisten leseren med på en reise i nåtid og fortid. Den starter på Telemarkskanalen og går til Nord-Dakota, Minnesota og etterhvert California. Vi møter Eivind og Aaste fra Tørdal - Edwin og Esther i det nye landet, to blant én million norske innvandrere som søkte lykken i Nord-Amerika i årene fra 1840 til 1940. Dette er lokalhistorie med utferdstrang og en sterk fortelling om norsk-amerikanere som aldri vendte hjem.

Spør etter boka i din lokale bokhandel eller bestill den i forlagets nettbutikk.

Les intervjuet med Jon Magnus i Telen onsdag 8. desember.


Kommentarer