«Brevet fra Minnesota» - dette sier leserneEn dokumentarbok om to norske utvandrere i det amerikanske Midtvesten får varm mottakelse hos leserne og bred medieomtale denne bokhøsten. Forfatter Jon Magnus søker etter svar, også om ting det er blitt tiet om, og han pusler gradvis sammen bitene av levd liv i boka Brevet fra Minnesota - I skyggen av den amerikanske drømmen.

Vi blir kjent med Ed og Esther, Eivind og Aaste som de het i gamlelandet. De kom fra fattige kår i bygda Tørdal øverst i Drangedal, på grensa mot Kviteseid. De var to av rundt én million nordmenn som søkte lykken i det nye landet i vest i årene fra 1840 til 1940. Jon Magnus løfter dem ut av glemmeboka og vever deres historie inn i det store bildet om utvandring og innvandring.

Spør etter boka i din lokale bokhandel!

Vår Staude i samtale med Jon Magnus på God Morgen Norge fredag 24. september.

Her er noen av leserkommentarene:

«Lettlest og interessant historie og veldig godt skrevet»

«Denne boka er en fest å lese»

«Boka var spennende på flere plan, levde meg tidvis inn i livene og menneskene både i Telemark og USA»

«Jon Magnus har skrevet en spennende, detaljrik og enormt sympatisk bok som både tar for seg hans families store mysterium og som samtidig forteller en bred historie om den norske utvandringen til USA».

«Veldig bra, som Erik Bye i det mer personlige hjørnet»

«Et viktig tilskudd til utvandrerlitteraturen»


Arild Vøllestad har anmeldt boka i Drangedalsposten:

«Der er godt fortellerdriv, med gradvis avsløring av hemmeligheten. Og forfatteren har mange interessante sideblikk til de daværende samfunnsforhold både i Norge og USA», skriver han og peker på at boka virvler opp eksistensielle temaer underveis.

Forfatter Jon Magnus og hans utvandrerhistorie får bred omtale:

Vest-Telemark blad tar i en reportasje i papiravisa 10. september Jon Magnus med til Bergsto brygge ved Flåvatn, der reisen til forfatterens grandonkel startet med kanalbåt i 1904.

Drangedalsposten viet Jon Magnus og boka bred plass på nett og papir 5. august. Lokalavisredaktør Anita Mjelland skriver om kista i stua med malte tømmervegger der Magnus fant brevet fra Minnesota for fem år siden og hvordan det ble starten på et bokprosjekt med sju USA-turer, dørbanking og omfattende arkivsøk.

VG Helg følger opp 11. september med en stor reportasje der journalist Guro Hoftun Gjestad og fotograf Line Møller blir med Magnus til husmannsplassen i Tørdal der forfatteren forteller mer om beveggrunnene for bokprosjektet og hvordan slektsgranskingen også avdekket mørke familiehemmeligheter om skam, selvmord og knuste drømmer. Se også VG Pluss.

Fredag 24. september var forfatter Jon Magnus gjest hos programleder Vår Staude på God Morgen Norge på TV 2. Her fortalte han om hvordan han søkte opp grandonkel Edwins etterkommere i USA og hva de kunne fortelle. Se innslaget på TV 2 Sumo her.

25. oktober fikk Jon Magnus og boka omtale i avisa Lister under overskriften «En annen utvandrerhistorie».

Jon Magnus:
«Brevet fra Minnesota - i skyggen av den amerikanske drømmen»
Sakprosa
Innbundet, illustrert, 184 sider
Format 220x140 cm
ISBN 978-82-690775-4-4
Kr 379,-

Jon Magnus og boka fikk bred omtale i en reportasje i VG Helg 11. september.


Om forfatteren:

Jon Magnus (72) er fra Nordstrand i Oslo, bor i Drøbak og har familierøtter i Telemark. Han har 40 års fartstid som VG-reporter verden rundt, hvorav sju år som utenrikskorrespondent i London, Berlin og New York. Han har skrevet flere bøker, blant annet «Veien til Karlsvogna» fra 1999 om kreft og kjærlighet og «Sommerfuglene i Armero» fra 2015.


Jon Magnus i Kulturbokhandelen Norli Farsund torsdag 28. oktober.


Oddvar Langmyr, leder i Drangedal historielag, introduserer forfatter Jon Magnus (til høyre) for publikum i Tokestua. 19. august.
Kommentarer

Populære innlegg