På sporet av utvandrerne: Slik løste Jon gåten om grandonkel Ed i Amerika

Forfatter Jon Magnus på Bergsto brygge ved Telemarkskanalen. Her gikk Eivind Ytterbø om bord i kanalbåten i 1904. Dette ble første etappe på reisen til Amerika.

Et Google-søk, en sjekk på MyHeritage eller en e-post til en mulig etterkommer. Slik kan man lete etter utvandrede slektninger eller deres etterkommere. Jon Magnus gikk grundigere til verks.

23 år gamle Eivind Ytterbø forlot Tørdal og gamlelandet i 1904. Sambygdingen Aaste Haraldsen dro i 1906, et knapt halvår før hun fylte 20 år. De ble et par i USA, giftet seg og fikk et stykke land i Nord-Dakota og var to av rundt én million nordmenn som kom med en drøm om å skape seg et godt liv. Her tok de navnene Ed og Esther. Noen av utvandrerne har vi hørt om, mange har gått inn i glemmeboka. Jon Magnus visste nesten ingenting om hva som ble skjebnen til grandonkelen Eivind.

Brevet fra Minnesota datert 18. mars 1951.

Så fant han et brev sendt fra Kelliher i Minnesota datert 18. mars 1951. Det var et livstegn som fortalte om sorg og savn. Eivind bar minnene fra hjembygda og avskjeden der med seg livet ut. Han skulle aldri mer se Tørdal og Norge igjen. Men hva skjedde der borte? Eivind hadde opplevd vonde ting i gamlelandet, og han skulle komme til å møte nye og tunge utfordringer i USA. I sin siste bok, «Brevet fra Minnesota – i skyggen av den amerikanske drømmen» tar Jon Magnus leseren med på leting etter svar om gåten Ed. Forfatteren nøyer seg ikke med kirkebøker, Google-søk, e-post og telefoner. Som den gamle VG-reporteren han er, driver han oppsøkende journalistikk. I boka blir vi med når han setter seg på flyet, drar innom flere stater, kjører ut på prærien for å lete etter Eivinds «homestead», oppsøker lokale arkiver og kirkegårder på jakt etter en gravstøtte og når han etter hvert klarer å spore opp noen av Eds etterkommere. Noen ganger er jakten planmessig og metodisk, andre ganger er det magefølelse og tilfeldigheter som bringer ham videre eller ut på viddene – bokstavelig talt. Menneskene han møter underveis blir naturlig en del av historien.

Se Våganavisa om Jons foredrag i Svolvær og Bladet Vesterålen om foredraget i Sortland.

Eivinds storebror Nils (til venstre) reiste også til Amerika, i mai 1910. På et eller annet tidspunkt møtte han lillebror Eivind, og sammen gikk de to til fotografen i Sør-Dakota. Men oppholdet i Amerika varte bare et par år for Nils.

Etter at boka kom ut, har Jon Magnus holdt en rekke godt besøkte foredrag flere steder i landet der han forteller om boka og sin metode og sine erfaringer som «slektsgransker». I sommer gjestet han blant annet American Festival i Vanse.

Fortellingen om onkel Ed har engasjert og berørt mange. Det er en utvandrerhistorie som reiser flere eksistensielle spørsmål og som gir oss et levende bilde av noen av datidas norske utvandrere, hva de reiste fra og hva som kunne møte dem. Samtidig er det en historie som trekker opp et bakteppe med hele den norske amerikautvandringen. Forfatteren byr på en rekke anekdoter og kjente navn. Resultatet er, ifølge leserne, en bok det er vanskelig å legge fra seg.

«Her sætter me høi i stak», har Olaf Nordby notert bak på dette bildet. «Eivind Ytrebo staar og stottar seg paa høigreipene». Bildet er tatt i Minnesota 1950.

Tilfeldighetene vil at utvandrer-tematikken er på plakaten denne høsten. Regissør Erik Poppe, også han med fartstid i VG, har norsk premiere på filmen «Utvandrerne» basert på Vilhelm Mobergs bøker om en svensk familie som dro fra Småland til Minnesota midt på 1800-tallet. Jon Magnus’ dokumentarbok og Erik Poppes spillefilm gir oss hver på sin måte en fortelling om den store skandinaviske utvandringsbølgen til USA.

Jon Magnus:
«Brevet fra Minnesota - i skyggen av den amerikanske drømmen»
Sakprosa
Innbundet, illustrert
184 sider
Format 220x140 cm
ISBN 978-82-690775-4-4
Kr 349,-

Bokcover.

Jon Magnus (f. 1948) er tidligere utenriksjournalist i VG med 40 års fartstid som reporter verden rundt, hvorav sju år som utenrikskorrespondent i London, Berlin og New York. Han har skrevet flere bøker, blant annet «Veien til Karlsvogna» fra 1999 om kreft og kjærlighet og «Sommerfuglene i Armero» fra 2015. «Brevet fra Minnesota» ble lansert i 2021 og er nå ute i tredje opplag. Maana forlag er utgiver.

Jon Magnus på foredragsturné høsten 2022 med «Brevet fra Minnesota»:
Tørdalsjenta Aaste Haraldsen reiste til Amerika sommeren 1906, et knapt halvår før hun fylte 20. Hun dro sammen med Ellevine Brusli, kusinen til Eivind Ytterbø, mannen hun senere skulle gifte seg med.



Kommentarer

Populære innlegg