Et møte med det amerikanske Lista

Norsk utvandring til USA har satt sine spor, også i gamlelandet. Se bildene fra American Festival 2022.



I løpet av et hundreår utvandret rundt én million nordmenn til Amerika. I den siste boka til Jon Magnus, «Brevet fra Minnesota – i skyggen av den amerikanske drømmen», møter du to som dro i 1904, Eivind og Aaste fra Tørdal i Telemark, to typiske utvandrere for sin tid som slet og strevde med sitt landstykke ute på prærien i Midtvesten. En helt annen epoke var nordmennene som dro til USA etter siste krig og fikk med seg 50-talls boomen. Det skjedde blant annet på Lista i Vest-Agder. Hit kan du dra for å oppleve den norske amerikadrømmen den dag i dag.

Glimt fra paraden under American Festival.


Som en 4th of July-feiring

Flere festivaler i sommer minnes den norske utvandringen, som i Kvinesdal og på Vestnorsk utvandringssenter på Radøy i Hordaland. Festivalen som tar kaka er likevel American Festival i Vanse. Etter en pandemipause kunne de slå på stortromma igjen siste helga i juni. Det hele artet seg som en eneste stor 4. juli-feiring og en hyllest til den amerikanske drømmen og vennskapsbånd over dammen. «Dette er mer amerikansk enn hjemme», kommenterte countryartisten Kinsey Rose fra scenen i Vanse, som ligger like utenfor Farsund.

I denne delen av landet har de impulsene fra USA friskt i minnet. Mange dro på 50-tallet, og etter en hektisk jobbetid i statene kom de fleste tilbake. Da var det igjen arbeidsplasser og muligheter hjemme. Utvandrerne vendte tilbake med synlige bevis på velstand og kulturelle impulser. Det var biler, musikk, mat, byggetegninger til hus – og møbler og hvitevarer til å fylle husene med. Resultatet ble for eksempel at mange hjem på Lista fikk innlagt 110 volt strømuttak til å plugge inn medbrakte miksmastere, kjøkkenmaskiner og krølltenger. Du kan lese om fenomenet i Siv Ringdals bok «Det amerikanske lista» (Pax, 2017), og du kan oppleve et slikt norsk-amerikansk hjem i etasjen over Trunken Store med adresse Brooklyn Square 10 i Vanse sentrum. Der har Christina Breisnes og Liv Lyngsvåg innredet i 60- og 70-tallsstil ned til minste detalj.



Jon Magnus signerte bøker på Lista bokhandel og holdt foredrag i langhuset ved Vanse kirke under festivalen.

I Jons bok møter du Eivind og Aaste fra Tørdal i Telemark, to typiske utvandrere for sin tid som slet og strevde med sitt landstykke ute på prærien i Midtvesten.


Historien om sliterne

I år var det Jon og min tur til å oppleve American Festival. Jon sto selv på festivalprogrammet, signerte bøker i Lista bokhandel og fylte langhuset på prestegården med sitt foredrag om jakten på en forsvunnen grandonkel og skjebnen til Eivind og Aaste og familien i Midtvesten. Jon byr på et annet perspektiv til fortellingen om den norske amerikadrømmen. Det er historien om sliterne, om sykdom og livslangt strev og om de som aldri vendte hjem igjen. Det er historien om håp, forventninger og drømmer som ikke gikk i oppfyllelse.

Vanse tar godt imot sine gjester, og det ble tid til å lytte til artister som Norges profesjonelle Elvis-imitator Kjell Henning «Kjell Elvis» Bjørnestad og nevnte Kinsey Rose, se den store paraden, handle på Trunken og spise amerikansk frokost på Larsen’s Bakery.

Se bildekavalkaden under for flere glimt fra vår Vanse-helg.

Brevet fra Minnesota.


Besøker du Farsund og Vanse, er forresten «Brevet fra Minnesota» å få kjøpt både på Lista bokhandel, på Ark Amfi i Farsund og hos Kulturbokhandelen i Farsund. På sistnevnte sted var Jon også på besøk i oktober og dro fullt hus med sitt foredrag.

Trond

PS. Lørdag under festivalen våknet vi alle opp til nyheten om skuddene som falt under det som skulle være en glad Pride-helg i Oslo, og det var selvsagt samtaleemne også i Vanse. Det var umulig ikke å tenke på deltakere og pårørende som ble rammet der. På Lista har lokalavisa fulgt opp med et intervju med ungdom om hvordan det er å være skeiv på et lite sted, om utfordringer de har møtt og om tanker rundt angrep mot det skeive miljøet. Du kan lese intervjuet her.

(Klikk på bildene for større versjon)


Musikk og danseglede.

Reagan og Trump fikk Pontiac-skyss.


Vanse har også sin Brooklyn Square.

Elvis og colonel Parker? Eller Kjell Elvis og Jon Magnus.

Ove nyter kaffen på Larsen's Bakery.

Et tilbakeblikk på 1976 fra bakruta på en Chrysler New Yorker.

Bikkja i bilen klar for amcar-parade.

Denne kvintetten fra Norge og Nederland gjorde seg bemerket.

Kledd for fest på American Festival.

Frihetsgudinnen og Uncle Sam med venner.

Kjell Elvis på scenen.

Amerikabåten framfor noen, DS Stavangerfjord, i paraden.
På besøk i amerikaleiligheten over Trunken Store.


Thunderbird.


Med sommerhatt på Brooklyn Bridge.

Valgkamp på Sørlandet.

Kommentarer

Populære innlegg