«Brevet fra Minnesota» - fra ord til utstilling

Går det an å lage en utstilling om en bok, om en fortelling, om et levd liv? 6. november rykket Jon Magnus inn i galleriet til Drøbak Kunstnerforum med utstillingen om «Brevet fra Minnesota», boka han har skrevet om grandonkelen som dro til USA i 1904 og ikke lot høre fra seg på 47 år.

Forfatter Jon Magnus foran galleriet i Niels Carlsens gate i Drøbak.

En galleriutstilling forbinder du gjerne med malerier, fotokunst, installasjoner eller kunsthåndverk, men utstillingen i Niels Carlsens gate 2 viser at en utstilling om en bok også er mulig. Her kan du blant annet lese det aktuelle brevet sendt fra Minnesota i 1951 som fikk forfatteren til å begynne gravearbeidet på to kontinenter om en blant én million nordmenn som forlot gamlelandet og søkte lykken i Amerika. Du finner også flere av fotografiene fra boka i store forstørrelser og noen fotografier som det ikke ble plass til i boka, men som også forteller historien om «onkel Ed» og den norske utvandringsbølgen i årene fra 1840 til 1940.

Les også: Hurtigste befordring til Amerika

Så, en utstilling om en bok er mulig, konkluderer Jon Magnus selv i en tekst skrevet til utstillingen:

Ordene blir til setninger, setninger til kapitler - og plutselig har man en observasjon, et bilde, eller kanskje et levd liv, mellom to permer. Man har «maleriet» oppslått foran seg, og kan bla seg fram og tilbake.

Utstillingen på Drøbak kunstnerforum blir hengende fram til 17. november.

Boka «Brevet fra Minnesota - i skyggen av den amerikanske drømmen» er på 184 sider, illustrert og koster 379 kroner. Du får kjøpt den i landets bokhandlere og direkte fra Maana forlag.

Da forfatterens grandonkel, Eivind fra Tørdal, gikk om bord i Campania i Liverpool våren 1904, var skipet knappe ti år gammelt. Dette var Atlanterhavets største og raskeste fartøy da det ble satt i fart i 1893. Bildet er utlånt fra Library of Congress og er å se både i boka og på utstillingen i Drøbak.


«Brevet fra Minnesota» er å få kjøpt i bokhandler landet rundt, her på Ark Grünerløkka i Thorvald Meyers gate i Oslo.Kommentarer

Populære innlegg