- Hurtigste befordring til Amerika


«5 Dage 7 Timer 18 Minn.» sto det i kunngjøring om Cunard Linien,  rykket inn i en telemarksavis i 1903. Den lokket med «hurtigste befordning til Amerika».

Det var mange slike å se i norske aviser da utvandringsbølgen var på sitt høyeste, og mange fristet lykken. Nesten én million nordmenn utvandret til USA og Canada mellom 1840 og 1940. Mange av oss har en eller annen fjern slektning på den andre siden av Atlanteren.

Slik er det også med Jon Magnus. Grandonkelen hans på morssiden, Eivind Ytterbø, forlot gamlelandet i 1904 og vendte aldri tilbake. Men hva skjedde der borte? Hva møtte utvandreren fra Telemark? Hva slags liv fikk han? Jon Magnus visste nesten ingenting. Så fant han et brev sendt fra Minnesota i 1951. Eivind Ytterbø - onkel Edwin - hadde da fått vite at broren, forfatterens morfar, var død på Notodden. Med dette brevet i hånda drar forfatteren til USA, først ut på prærien sørvest i Nord-Datoka, og så begynner han å pusle sammen bitene av et levd liv.

Forfatter Jon Magnus med sin bok.


Fem år senere har dette gravearbeidet blitt bok, «Brevet fra Minnesota - i skyggen av den amerikanske drømmen». Her følger vi den unge Eivind over heia ned til Bergsto brygge ved Flåvatn, og videre med kanalbåten Victoria til Skien. Fra Kristiania går reisen med båt til Hull i England og deretter fra Liverpool til USA med Campania. Samtidig følger vi forfatteren på hans jakt etter svar om hva som skjedde og hvorfor det skulle gå 47 år før onkel Edwin lot høre fra seg.

Vi hører ofte om de som klarte seg, de som ble rike, de som gjorde suksess, folk som Walter Mondale, Robert Mitchum, Norman Borlaug, Knute Rockne, Marilyn Monroe og Conrad Hilton, men Magnus har fordypet seg i sliterne, de som levde sine liv i anonymitet og livslangt slit. Boka gir et levende portrett av enkeltpersoner og miljøer og byr på perspektiver også til en dagsaktuell debatt om lykkejegere og migrasjon.

Jon Magnus har tidligere skrevet bøker om kreft og kjærlighet («Veien til Karlsvogna»), barnebøker og journalistiske memoarer fra over 40 år som utenriksjournalist i VG. Denne gangen handler det altså om en slektning som dro til Amerika, men kanskje er det også historien om en av dine forfedre?

Jon Magnus:
«Brevet fra Minnesota - i skyggen av den amerikanske drømmen»
Sakprosa
Innbundet, illustrert, 184 sider
Format 220x140 cm
ISBN 978-82-690775-4-4
Kr 379,-



Bilde fra boka. RMS Campania på bilde hentet fra Library of Congress.
Tillatelse LC-DIG-ppmsc-09098



RMS Campania

Båten som tok Eivind Ytterbø fra Liverpool til USAs østkyst våren 1904 var Cunard-linjens Campania. Skipet var da knappe ti år gammelt. Dette var Atlanterhavets største og raskeste fartøy da det ble satt i fart i 1893.

Marsjfarten var 22 knop, og allerede på sin andre atlanterhavstur vant skipet det prestisjefylte «Det blå bånd», med en toppfart på nesten 24 knop. Det betydde at Campania kunne krysse Atlanteren på fem og et halvt døgn i godvær, med 600 passasjerer på første klasse, med 400 på andre klasse og med 1000 fattige emigranter helt akter – på tredje klasse.

Annonse for Cunard-linjen i Jarlsberg og Larviks Amtstidende i 1904. Hver fredag fra Christiania, hver tirsdag fra Liverpool, står det i teksten rykket inn av en lokal agent. (Nasjonalbiblioteket)


Annonser som denne for "hurtigste befordning til Amerika" var det mange av i norske aviser da utvandringsbølgen var på sitt høyeste, her Breviksposten fra oktober 1903. (Nasjonalbiblioteket)

Avishode for Brebviksposten lørdag 10. oktober 1903.














Kommentarer

Populære innlegg