- Hurtigste befordring til Amerika


"5 Dage 7 Timer 18 Minn." står det i annonseteksten om Cunard Linien,  rykket inn i en telemarksavis i 1903. Den lokket med "hurtigste befordning til Amerika".

Annonser som eksempelet her var det mange av i norske aviser da utvandringsbølgen var på sitt høyeste. Nesten én million nordmenn utvandret til USA og Canada mellom 1840 og 1940. Mange av oss har en eller annen fjern slektning på den andre siden av Atlanteren.

Akkurat denne annonsen er hentet fra Breviksposten i oktober 1903. Hvordan var det å reise med Cunard-linjens skip Campania? Og hva møtte immigrantene da de kom fram etter sjøreisen? Dette er en noe av du kan lese om i Jon Magnus' bok, Brevet fra Minnesota: I skyggen av den amerikanske drømmen.

Boka forteller om en av dem som forlot gamlelandet i 1904, for aldri mer å vende tilbake; Eivind Ytterbø, forfatterens grandonkel.

I boka følger vi den unge Eivind over heia ned til Flåvatn, og videre med kanalbåten Victoria til Skien. Fra Kristiania gikk reisen med båt til Hull i England og deretter fra Liverpool til USA med Campania. Så ventet et langt og slitsomt liv i «landet med gull i gatene».

Da Eivind fra Tørdal gikk om bord i Campania i Liverpool våren 1904, var skipet knappe ti år gammelt. Dette var Atlanterhavets største og raskeste fartøy da det ble satt i fart i 1893.

Marsjfarten var 22 knop, og allerede på sin andre atlanterhavstur vant skipet det prestisjefylte «Det blå bånd», med en toppfart på nesten 24 knop. Det betydde at Campania kunne krysse Atlanteren på fem og et halvt døgn i godvær, med 600 passasjerer på første klasse, med 400 på andre klasse og med 1000 fattige emigranter helt akter – på tredje klasse.

Bilde fra boka. RMS "Campania" på bilde hentet fra Library of Congress.
Tillatelse LC-DIG-ppmsc-09098


I sin bok følger Magnus utvandrerens liv gjennom 70 år i Amerika, fra fødsel i Tørdal i Telemark til dramatisk død i California.

Vi hører ofte om de som klarte seg, de som ble rike, de som gjorde suksess, folk som Walter Mondale, Robert Mitchum, Norman Borlaug, Knute Rockne, Marilyn Monroe og Conrad Hilton, men Magnus har fordypet seg i sliterne, de som levde sine liv i anonymitet og livslangt slit.

Jon Magnus har allerede rukket flere foredrag om sin utvandrerhistorie på arrangementer i Oslo, Drøbak og Drangedal. Søndag 26. september gjestet han Litteraturhuset i Fredrikstad, da sammen med lokalhistoriker Svein Skahjem.

Torsdag 28. oktober blir han å høre på Kulturbokhandelen Norli Farsund.

Boka har fått svært god mottakelse hos leserne og er nå i salg i landets bokhandlere.


Annonse for Cunard-linjen i Jarlsberg og Larviks Amtstidende i 1904. Hver fredag fra Christiania, hver tirsdag fra Liverpool, står det i teksten rykket inn av en lokal agent. (Nasjonalbiblioteket)
Annonser som denne for "hurtigste befordning til Amerika" var det mange av i norske aviser da utvandringsbølgen var på sitt høyeste, her Breviksposten fra oktober 1903. (Nasjonalbiblioteket)

Avishode for Brebviksposten lørdag 10. oktober 1903.


Kommentarer