Tidligere VG-journalist Jon Magnus skriver om norsk utvandringshistorieJon Magnus (72), tidligere utenriksjournalist i VG, har skrevet en glitrende sakprosabok om norske utvandrere.

Forfatteren har fulgt i sporene til grandonkelen, småbrukersønnen Eivind Ytterbø, som dro fra fattige kår i Tørdal i Drangedal. Via Skien, Kristiania og Hull i England kom han til Amerika i 1904.

«Brevet fra Minnesota - I skyggen av den amerikanske drømmen», er tittelen på boka, som er i salg nå.


Magnus tar leseren med på en reise på to kontinenter, i fortid og nåtid. Vi følger Eivind på hans ferd fra Bergsto brygge i Fjågesund med kanalbåten og etterhvert over havet. Hva drømte han om? Hvorfor dro han? Hva møtte han i det nye landet? Det er en reise som gir perspektiver til norsk emigrasjonshistorie.

Eivind tok navnet Edwin i USA og var én blant én million norske innvandrere som søkte lykken i Nord-Amerika i årene fra 1840 til 1940. Han var også en av av dem som aldri vendte hjem. I sin leting etter svar om slekta og fortiden støter forfatteren på dramatiske hendelser og tidligere skambelagte sannheter.

Jon Magnus er fra Oslo, er bosatt i Drøbak og har familierøtter i Telemark. Han har 40 års fartstid som reporter verden rundt, hvorav sju år som utenrikskorrespondent i London, Berlin og New York. Han har skrevet flere bøker, blant annet «Veien til Karlsvogna» fra 1999 om kreft og kjærlighet og «Sommerfuglene i Armero» fra 2015.

Jon Magnus: Brevet fra Minnesota I skyggen av den amerikanske drømmen
Maana forlag 2021
ISBN 978-82-690775-4-4
Innbundet, 148 sider, illustrert
Kr 379,-

Boka får strålende tilbakemeldinger: «Boka var spennende på flere plan, levde meg tidvis inn i livene og menneskene både i Telemark og USA», skriver en leser.

«Jon Magnus har skrevet en spennende, detaljrik og enormt sympatisk bok som både tar for seg hans families store mysterium og som samtidig forteller en bred historie om den norske utvandringen til USA», skriver én.

Kommentarer