«Milorgs D16» – ny bok om motstandskampen i Telemark og Buskerud


Lotter fra Rjukan på Tinnoset – på vei hjem fra parade for kongen i Oslo fredsvåren 1945. (Longum-samlingen, Norsk industriarbeidermuseum)

Motstandskampen i Øvre Telemark, Kongsberg og Numedal har skrevet seg inn i historien med kjente sabotasjeaksjoner, men den samlende boka om Milorg-distrikt nummer 16 har så langt manglet. Nå kommer historiker og lektor Roar Løken fra Rjukan/Egersund med en grundig gjennomgang av det militære motstandsarbeidet i og omkring Rjukan, Kongsberg og Notodden – fra aprildagene i 1940 og fram til frigjøringen i 1945.

Les også: Om Leif Tronstad og motstandsbevegelsens siste store kraftprøve i ny bok

«Denne boka er verdt å lese om du skal få en forståelse for den samla motstandskampen her i distriktet», skriver lokalhistoriker Dag Kristoffersen i en bokomtale i Laagendalsposten.

«Milorgs D16» forteller om kjente og mindre kjente aktører, menn og kvinner, og ulike skjebner. Boka omtaler arbeidet til etterretningsorganisasjoner som SIS og XU, kommunistgruppene, samarbeidet med Kompani Linge-folk, kurérenes virksomhet, likvidasjonene i distriktet og arbeidet i bedriftsorganisasjonene, B-org. Samtidig settes tungtvannsaksjonene, Operasjon Sunshine og antisabotasjearbeidet i sin sammenheng.

Boka har et rikt kilderegister og personregister og er illustrert med bilder blant annet fra Norges hjemmefrontmuseum, Norsk industriarbeidermuseum og Kongsberg byhistorielag.

Løken har tidligere skrevet bøkene «Tungtvannsaksjonene i kortversjon» (2015) og «Antisabotasjen 1943-1945». De ble gitt ut på Commentum forlag i henholdsvis 2015 og 2017. Dette er Løkens første bok på Maana forlag.

Spør etter boka i din lokale bokhandel eller bestill den på Maana forlag nettbutikk.

​Roar Løken: «Milorgs D16 – Militær motstand, sabotasje og antisabotasje i Øvre Telemark, Kongsberg og Numedal 1940-1945»
396 sider, illustrert
Maana forlag
ISBN: 978-82-690775-2-0 ​
Kr. 399,-

Les også: Her får du kjøpt Roar Løkens bok «Milorgs D16»

Kommentarer