Jon Magnus og Jon Magnus på Telemarks tak

Jon og Jon på Gaustatoppen. (Privat foto)

Slektsgransking byr på overraskelser og fører folk sammen på mer enn én måte. Jon Magnus fra Seattle slo en vakker høstdag følge med navnebror Jon Magnus fra Drøbak til Tinn kommune for å finne ut mer om stamfaren til førstnevnte som utvandret til USA i 1859.

Henger du med? Det er ikke noe påviselig slektskap mellom navnebrødrene, men de kjenner hverandre fra før og har et og annet til felles. Mer om det om litt.

Sporene førte dem til Veset, på veien mellom Rjukan og Våer. Her fikk Jon og Jon selskap av to gode hjelpere, Bjørn-Eddy Bøhn, leder i Rjukan historielag, og Tor Dale Svendsen. De hadde funnet ut at Seattle-Jons tipp et-eller-annet oldefar kom fra en av Veset-gårdene og dro til Amerika i 1859. Kittil Olsen het han.

– Nesten hele familien min er fra Norge på begge sider. De emigrerte til Nord-Dakota, og i 1940-årene dro de til Seattle i Washington, forteller Jon Magnus fra Seattle til lokalavisa Rjukan Arbeiderblad.

Journalist Ole Jon Tveito ble nemlig med til Veset, der amerikaneren fant spor etter forfedrene. Reportasjen ble publisert i avisas nettutgave 9. oktober og i papirutgaven 10. oktober.

Forside på RA, 10. oktober.


Veset-gården eies i dag av Jan-Tore Berghei og Monica Kvaksrud, som har gårdskafe og besøksgård her om sommeren.

Rjukan-besøket ble toppet med et besøk på Telemarks høyeste fjell, Gaustatoppen, der Seattle-Jon kunne skue ut over landskapet der forfedrene levde.

– This is a magic moment! utbrøt amerikaneren, som forteller til Rjukan Arbeiderblad at opplevelsen og funnene kan bli grunnlag for en bok. Jon Magnus fra Seattle – med Eric som mellomnavn – har mange år bak seg som lærer og livnærer seg i dag som coach. Han er allerede i gang med en bok fra en annen gren av familien, der hendelser under 2. verdenskrig er tema, men kanskje blir det bok om slekta fra Telemark også.

Og det er her fellesskapet med navnebror Jon Magnus kommer inn. Sistnevnte er Oslo-gutt med solide Telemark-røtter og lang fartstid som utenriksreporter i VG, nå pensjonist og forfatter og bosatt i Drøbak. Også Drøbak-Jon har familie som utvandret til Amerika, i dette tilfellet fra Tørdal. Også de var innom Nord-Dakota, Det er denne historien, om grandonkel Eivind – Edwin i USA – Drøbak-Jon har skrevet om i «Brevet fra Minnesota – i skyggen av den amerikanske drømmen».

Kommentarer