Jon gjør comeback på American Festival

Forfatter Jon Magnus vender tilbake til American Festival i Vanse den siste helga i juni. Der blir det boksignering av «Brevet fra Minnesota» på Lista bokhandel (Olav Selvaags vei 6) fredag 28. juni klokka 11.00. Og samme dag klokka 12.30 holder Jon foredrag om Amerika-utvandringen i Langhuset ved Vanse kirke.

Jon utenfor Lista bokhandel i Vanse.

Årets American Festival sparkes i gang onsdag 26. juni med kick-off konserter i Vanse kirke og på 8th Avenue. Torsdag kommer blant andre Caitlin Palm, Amalie Bjørnestad, Kjell Elvis og Lista trekkspillklubb. Fredag kan du se og høre Sparetime Outlaws, Kjell Elvis (på Listaheimen og hovedscenen), Laces & Boots Linedancers skal opptre, det blir gateparade klokka 17.00, og til kvelds blir det Johnny Cash-tribute med Jarle Viken & The Folsommers og Bon Jovi-tribute med ​Blaze of Glory.

Lørdag fortsetter moroa med blant annet Streetdance, mer gateparade (Streetparade), Amcar-cruising, linedance-kurs og linedance-oppvisning, Vanse Brass, Arthur Stulien (som varmet opp for Brad Paisley i Oslo Spektrum) og coverbandet Justin Case. Søndag 30. juni avsluttes det hele, tradisjonen tro, med Gospel Brunch.

Brooklyn bridge i Vanse.

Arrangør minner om at billettene som er i salg gjelder fredag kveld og lørdag kveld, mens alt annet i programmet kan nytes gratis og uten billett (torsdag, fredag til klokka 20 og lørdag til klokka 20). En «warm welcome», der altså!

Er du interessert i norsk utvandring til Amerika og hva som møtte nordmennene som emigrerte? I Langhuset ved Vanse kirke skal forfatter og tidligere VG-journalist Jon Magnus ta deg med på en reise, fra en fattig husmannsplass i Telemark, over havet til New York og videre til en homstead i Nord-Dakota og deretter til Minnesota og California.

Bokcover.

Etter fem års graving i arkiver og sju turer til USA, har Jon Magnus nøstet i livet og skjebnen til en utvandret nær slektning – «Uncle Ed» – som emigrerte i 1904. Hvordan ble hans liv i Amerika? Hvorfor hørte ikke slektningene hjemme i Norge noe på flere tiår? Det er spørsmålene forfatteren har søkt svar på og forteller om i boka «Brevet fra Minnesota – i skyggen av den amerikanske drømmen» og i sine foredrag.

4. juli er det nøyaktig 199 år siden den 18 meter lange sluppen «Restauration» seilte fra Stavanger til New York med 52 mennesker om bord. Den seilasen har senere markert den offisielle starten på den norske utvandringen til Amerika. Siden den gang har hundretusener av nordmenn emigrert til Nord-Amerika. Noen har vi hørte om, men mange har gått i glemmeboka. Jons historie henter to av dem fram fra glemselen, Eivind og Aaste, i USA Ed og Esther.

Forfatteren Jon Magnus deltok på «American Festival» også i 2022. Nå vender han tilbake, og det er bare å glede seg til et spennende og underholdende foredrag fra en drivende god historieforteller.

American Festival går av stabelen i Vanse på Lista i Farsund kommune.


Jons foredrag på Langhuset i 2022.


Jon har skrevet bok om grandonkelen, Eivind, som utvandret til Amerika. Her er Eivind (foran) og fetteren under hesjing av høy i Minnesota i 1950. Bilde fra boka "Brevet fra Minnesota".

Kommentarer