Mer om dramaet i tungtvannskjelleren i Roar Løkens bok

Historiker Roar Løken.

Har du besøkt Tungtvannskjelleren på Vemork og sett utstillingen om sabotørenes vanskelige valg natt til 28. februar 1943?


Bokcover: Milorgs D16.

Historiker Roar Løken har skrevet boka «Milorgs D16» (Maana forlag 2019 og 2020) om motstandskampen i og omkring Rjukan, Kongsberg og Notodden fra aprildagene 1940 til frigjøringen i 1945. Her gir han en grundig gjennomgang av Milorg og deres organisering, trening og aksjoner, men Løken tar også for seg samarbeidet med britiske SOE og Norwegian Independent Company No 1 (Kompani Linge). Gjennom tre kapitler i boka får leserne en detaljert og oversiktlig gjennomgang av alle tungtvannsaksjonene og en vurdering av deres betydning.

Boka kan kjøpes på Norsk Industriarbeidermuseum.

Aksjon Gunnerside, hvor sabotørene brøt opp fra hytta i Fjøsbudalen 27. februar klokka 20 og gikk mot Vemork, er beskrevet i detalj. Vi følger Joachim Rønneberg (leder), Jens-Anton Poulsson, Arne Kjelstrup, Kasper Idland, Fredrik Kayser, Knut Haukelid, Hans Storhaug, Birger Strømsheim og Claus Helberg på vei mot målet, Vannstoffen og kjelleren med tungtvannsproduksjon, og vi hører om Knut Haugland og Einar Skinnarland, som var igjen på fjellet, Haugland for å passe sambandet. Om ferden nedover mot Våerbekken og Vemork skriver Løken:

«De gikk først ned til hovedveien ved øvre Våersving, forlot så veien for å komme utenom bebyggelsen på Våer. Det var mildvær, varm fønvind og råtten snø. Det var tungt å gå – på vei nedover mot Våerbekken sank de helt opp til livet i snø. Ved Våerbekken kom de ned til hovedveien igjen og unngikk så vidt skiftbussen på vei fra Rjukan til Vemork. De fulgte veien nedover til der en gammel anleggsvei, kalt Kraftledningsveien, tar av. Den fulgte de et par hundre meter. Her la de igjen et depot med ski, soveposer og mat».

Løken tar for seg alle tungtvannsaksjonene, før og etter aksjonen natten mellom 27. og 28. februar 1943. Vi får også høre om dramaet i mars 1940 da en franskmann ved navn Jacques Allier dukket opp på Hydro-direktør Axel Auberts kontor i Oslo og ba om å få hele selskapets beholdning av tungtvann, og hvordan fabrikksjefen på Vemork, ingeniør Jomar Brun, senere befant seg i rollen som hemmelig kurer på veien mellom Rjukan og Oslo med 26 femliterskanner med tungtvann.

Roar Løken:
«Milorgs D16: Militær motstand, sabotasje og antisabotasje i Øvre Telemark, Kongsberg og Numedal 1940-1945»
392 sider, illustrert, heftet (softcover).
ISBN 978-82-690775-3-7


Fra forordet i Roar Løkens bok.

Se innholdsfortegnelsen i Milorgs D16.


Utdrag fra kapittel 1.

Om Roar Løken

Roar Løken (f. 1947) er født og oppvokst på Rjukan. I 1976 tok han hovedfag i historie ved Universitetet i Oslo. Siden 1976 har han arbeidet som lektor ved flere videregående skoler, men det meste av tiden ved Dalane videregående skole i Egersund.


Han har gitt ut en rekke bøker, først Tungtvannsaksjonene i kortversjon, The race for the atom bomb – was it decided in Telemark? og Antisabotasjen 1943–45. I 2019 og 2020 kom han med Milorgs D16 – militær motstand, sabotasje og antisabotasje i Øvre Telemark, Kongsberg og Numedal 1940–1945 på Maana forlag). I 2020 kom boka De dansk-norske tropekoloniene - sukker, krydder, slaver og misjon på forlaget Solum Bokvennen, og nå i 2023 er oppfølgeren klar; Slaveri, kolonihandel og rasisme - virkningene for Norge.

Kommentarer