Hør Jon lese utdrag fra Brevet fra Minnesota

 

Sommer er lesetid for mange. Enten du blir hjemme eller skal ut på reise, byr forfatter Jon Magnus på en velskrevet og gripende dokumentarbok med sin «Brevet fra Minnesota». Boka har fått bred omtale blant annet i VG og på God morgen, Norge! på TV 2. «Godt fortellerdriv, med gradvis avsløring av hemmeligheten», skrev anmelder Arild Vøllestad i Drangedalsposten. «Boka var spennende på flere plan, levde meg tidvis inn i livene og menneskene både i Telemark og USA», er én av mange hyggelige tilbakemeldinger fra begeistrete lesere.

I boka tar den tidligere VG-journalisten og utenriksreporteren leseren med på en reise i nåtid og fortid, i fotsporene til Eivind Ytterbø, forfatterens egen grandonkel, og hans kjære Aaste. Ferden går fra fattige kår i Tørdal i Telemark med kanalbåt til Skien, fra Skien til Christiania/Oslo, fra hovedstaden til Hull og Liverpoool i England og så over Atlanterhavet til New York og deretter Midtvesten. Eivind og Aaste, Ed og Esther som de ble hetende i USA, dro i 1904 og ble to blant én million nordmenn i den store utvandringsbølgen til Nord-Amerika i disse årene.

Jon skriver både om hva de søkte og hva de forlot, hva de drømte om og hva de ville glemme. Det er en historie om utferdstrang og en sterk og velskrevet fortelling om slit, sorg, savn og skam.

I denne korte videosnutten kan du høre Jon lese et utdrag fra boka.

Videoen er tekstet på engelsk, fordi vi har hatt mange forespørsler om boka fra norsk-amerikanere. (Vil du se videoen uten engelsk tekst, kan du klikke her) Jon har også vært en etterspurt foredragsholder landet rundt etter at boka kom. Han har blant annet vært i Lillesand, Vanse, Dalen, Fyresdal, Svolvær, Tromsø, Bekkestua, Sortland, Skien, Stavanger og Drøbak med sin fortelling om onkel Ed.

Boka kan bestilles direkte fra Maana forlag, fra Drangedal historielag eller du kan spørre etter den i din lokale bokhandel. I Oslo kan du blant annet få kjøpt boka hos Norli i Universitetsgata.

Har du kjentfolk i det norske Amerika med interesse for bøker som dette, kan du sende dem denne lenken fra Books from Norway med presentasjon av boka på engelsk og oversettelse av forord og kapittel 1.

Jon Magnus:
«Brevet fra Minnesota - i skyggen av den amerikanske drømmen»
Sakprosa
Innbundet, illustrert, 184 sider
Format 220x140 cm
ISBN 978-82-690775-4-4
Kr 349,-Eivind Ytterbø ble hetende Ed Yetrebo i USA. Her står han med riva under hesjing i Minnesota.
Bilde fra boka.

Forfatter Jon Magnus utenfor stua i Ytterbø i Tørdal, der historien om onkel Ed starter.

Brevet fra Minnesota av Jon Magnus.


Kommentarer