Da freden kom til Telemark - fagseminar på Vemork og Rjukan Admini

Roar Løkens bok "Milorgs D16" fra 2019.

Historiker og tidligere lektor Roar Løken, forfatter av boka Milorgs D16, er bare én i rekken av tungvektere som stiller på fagseminar i regi av Telemark historielag, Norsk industriarbeidermuseum og Rjukan historielag i dagene 22. og 23. oktober. Seminaret arrangeres på Rjukan, først Vemork fredag og deretter Rjukan Admini lørdag. Seminaret har tittelen Da freden kom til Telemark og skulle vært arrangert i april i fjor, 75 år etter frigjøringen, men ble som mye annet på kulturfronten rammet av nedstengningen under pandemien. Nå er arrangørene på banen igjen og skilter med et program som bør friste historieinteresserte.

- Med dette seminaret ønsker vi å løfte frem flere stemmer, stille nye spørsmål og dykke ned i ubrukte kilder, skriver arrangøren på sin Facebook-side.

Roar Løken kom med sin bok om Milorg-distrikt D16 i 2019 (Maana forlag), den mest omfattende gjennomgangen hittil av organisering, aktivitet og persongalleri i Milorg-distrikt D16, et distrikt som rommet noen av krigens mest omtalte sabotasjeaksjoner. Boka har undertittel Militær motstand, sabotasje og antisabotasje i Øvre Telemark, Kongsberg og Numedal 1940-1945. Den tar for seg kjente og mindre kjente aksjoner, som sprengningen av Kongsberg våpenfabrikk i september 1944, sprengningen av et tysk rekognoseringsfly i Atrå i april 1945, tungtvannsaksjonene med norske spesialsoldater fra SOE/Linge i hovedrollen og Milorg-folk i viktige biroller og ikke å forglemme; kvinner i motstandskampen, som kurer Marie (Maja) Hillestad (1921-1999) fra Møsstrond, som på sykkel og ski på milelange turer leverte meldinger til Hamrefjell og til Kongsberg.

Historiker og forfatter Roar Løken er en av foredragsholderne på fagseminaret.


Roar Løken vier i boka særlig plass til en stor, men mindre kjent aksjon, operasjon Sunshine, en av motstandsbevegelsens virkelige kraftprøver i okkupasjonens siste fase. Situasjonen var spent før frigjøringen. Ville de tyske styrkene overgi seg uten kamp? Operasjonen handlet om å stå klar til å ta Norge tilbake fra okkupantene i et område med kraftverk og industri av vital betydning. Milorgs hjemmestyrker og de norske spesialstyrkene fra Kompani Linge og den norske avdelingen i britiske Special Operations Executive (SOE) fant sammen i en storstilt mønstring av mannskaper og materielle ressurser – rett foran nesa på okkupantene.

Britenes general Andrew Thorne, sjef for alle de allierte og norske styrker i frigjøringsdagene i 1945, inspiserer troppen fra Rauland som hadde ansvaret for vaktholdet ved Møsvannsdammen og Skarfossdammen. Bilde hentet fra boka «Milorgs D16». (Longum-samlingen, Norsk industriarbeidermuseum).



Frigjøringsdagene får også sin rettmessige plass i boka. De var kaotiske; det var tid for flagg og feiring, men også for oppgjør og hevn. Oppgjør med NS-medlemmer, med jenter som hadde forelsket seg i en tysk soldat og med dem som hadde tjent gode penger på handel med tyskerne.

Noe av dette blir tema for Roar Løkens foredrag på fagseminaret.

Boka Milorgs D16 kan du kjøpe på Vemork og på Maana forlags nettbutikk.

Praktisk om seminaret Da freden kom til Telemark:

Seminaret foregår på Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork fredag 22. oktober fra kl 17.00-19.00 og lørdag 23. oktober fra 09.30-15.00 på Rjukan Admini hotell. Påmelding til Kjell Egil Larsen: kjegila@online.no Påmeldingsfrist og betalingsfrist: 15. oktober.
Seminaravgift med middag fredag kveld 1000,- Uten middag 500,- 

Mer om seminarprogrammet: Anne Spånem (tidligere journalist og medforfatter til Reisen med Rjukanbanen gjennom krig og fred) skrev for noen år siden en artikkelserie i avisa Varden om barna som var «født skyldig»; barn med norsk mor og tysk far og barn av NS-medlemmer og -sympatisører. På seminaret lar hun oss møte noen av dem som vokste opp i skyggen av krigen; Halvor Lognvik, Reidar og Marit Gabler.

Gunhild Lurås er historiker og arbeider ved Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) som utstillingsansvarlig. Hun har jobbet spesifikt med problemstillinger knyttet til andre verdenskrig og har også kuratert utstillingen «I seng med fienden?», som ble vist på NIA i 2018. Hun vil presentere ukjent arkivmateriale fra NIAs arkiver som belyser fredsdagene på Rjukan.

Ketil Gjølme Andersen er historiker og arbeider som førstekonservator på Norsk Teknisk Museum. Han har tidligere skrevet første bind i trebindsverket om Norsk Hydro som utkom i forbindelse med 100-årsjubileet i 2005. Han er aktuell med Hitlers byggherrer, en bok om tvangsarbeid i Norge under andre verdenskrig. Hydro og freden er tema for hans innlegg.

Ellen Schrumpf er professor emeritus i historie ved Universitetet Sør-Norge og har barndomshistorie som et av sine spesialfelt. Gjennom skolestiler fra 1946 vil hun belyse hvordan barna i Telemark opplevde fredstiden etter okkupasjonen.

Baard Herman Borge er professor ved UiT i Harstad. Han har en rekke publikasjoner med tema fra norsk krigshistorie. Sammen med Lars-Erik Vaale er han forfatter av boka Grunnlovens største prøve: Rettsoppgjøret etter 1945, fra 2018. Rettsoppgjøret i Telemark er temaet hans på seminaret.

Ingvar Skobba er historiker og tidligere lektor ved Bø gymnas. Han har skrevet en rekke bøker og artikler, blant annet om andre verdenskrig i Telemark. På seminaret vil han snakke om Porsgrund Porselensfabrikks handel med Tyskland under 2. verdenskrig.



Kommentarer

Populære innlegg