Om norsk-amerikanske slitere i «Brevet fra Minnesota»

Eivind Ytterbø på fotografiet han sendte hjem kort tid etter ankomst i USA.


I 1825 seilte «Restauration» fra Stavanger med emigranter til Amerika, og denne turen blir ofte regnet som starten på den store norske utvandringen til USA. Fra Telemark startet utvandringsbølgen for alvor etter 1840, selv om 56 tinnndøler seilte over Atlanteren allerede i 1837. Et av barna om bord var Jon Torsteinsson Rue fra Austbygde, senere kjent som Snowshoe Thompson, en skipioner i USA.

Faksimile fra Rjukan Arbeiderblad.


Både Snowshoe Thompson og andre norsk-amerikanske kjendiser dukker opp i «Brevet fra Minnesota», men det er doldisene, de anonyme sliterne og de ukjente skjebnene blant Telemarks emigranter forfatter og tidligere VG-journalist Jon Magnus løfter fram i lyset i sin bok. I boka, som har undertittel «I skyggen av den amerikanske drømmen», følger han i fotsporene til grandonkelen Eivind Ytterbø som forlot gamlelandet og hjembygda Tørdal i Drangedal i 1904.

Spør etter boka i din lokale bokhandel eller bestill den via forlagets nettbutikk.

Det hele startet med et «amerikabrev» som Jon Magnus fant på bunnen av en kiste for 20 år siden.

– Dette er slektsgransking jeg ikke har sett maken til, og det er en ære å få gi denne boka ut, sier forlegger Trond Lepperød til Rjukan Arbeiderblad om «Brevet fra Minnesota».

– Jon er ikke en som tar snarveier verken som journalist eller forfatter. Fem års arbeid og sju USA-reiser ligger bak denne boka, der han evner å fortelle historien om de mange ved å følge i sporene til én av «lykkejegerne», sier Lepperød.

Forfatteren Jon Magnus er opprinnelig fra Nordstrand i Oslo og har familierøtter i Drangedal og Notodden. Han har mange år bak seg som journalist og utenriksreporter i VG. Som forfatter er han best kjent for boka «Veien til Karlsvogna», en bok om kreft og kjærlighet fra 2007.

I et intervju med Nordstrands Blad sier Magnus dette om hvorfor jakten på grandonkelens historie ble bok:

– Når du ser en god historie, så vil du skrive om den. Det var nok et spørsmål om hvorfor det skulle ta 47 år å skrive hjem. En bok var nok ikke det første i hodet på meg, men jo mer jeg holdt på, jo mer spennende ble historien.

Det er Maana forlag som gir ut boka.

Kommentarer

Populære innlegg