På kjøretur til Oslo med 185 kilo tungtvann

Roar Løkens bok Milorgs D16 er ute i ny, heftet utgave.

Historiker Roar Løkens Milorg-historie fra Øvre Telemark, Kongsberg og Numedal, Milorgs D16, gir et innblikk i kjente og mindre kjente aksjoner i distriktet i okkupasjonsårene og favner videre enn det som skjedde i Milorg-regi. Løken går grundig til verks også om tungtvannsaksjonene. Den mest kjente var Vemork-aksjonen i februar 1943. Mindre kjent er den hemmelige tungtvannsoperasjonen våren 1940, før den tyske okkupasjonen av Norge, en historie som kunne vært hentet fra en spionthriller. Den involverer næringslivs- og finanstopper, stormakter som drev et hemmelig spill, franske agenter og en kjemiingeniør på kjøretur med en svært spesiell last. Alt dette kan du lese om i Løkens bok.

Bankmann og fransk agent Jaques Allier (øverst) og kjemiingeniør og fabrikksjef Jomar Brun spilte begge viktige roller i tungtvannsoperasjonen i Oslo i 1940. (Foto: BNP Paribas og Trond Lepperød).


Operasjonen kom i stand da tyskernes hadde begynt å vise bekymringsfull stor interesse for tungtvannet fra Rjukan. Dette hadde fått alarmklokkene til å ringe på Norsk Hydros hovedkontor i Oslo og hos franske eiere i Paris. I en dristig manøver midt på natten ble fabrikksjefen på Vemork, kjemiingeniør Jomar Brun, 35 år den gang, sendt til Oslo med hele restbeholdningen av tungtvann fordelt i to biler og emballert i spesiallagede kanner. I Oslo overtok 39 år gamle Jaques Allier, bankmann og fransk agent. I all hemmelighet ble lasten med 185 kilo tungtvann brakt inn i fly på Fornebu, først fløyet til London og deretter videre til Paris. Der ventet atomfysikeren Frédéric Joliot-Curie på den dyrebare væsken som snart skulle bli en bestanddel i et frenetisk våpenkappløp. Som vi vet, endret hendelsene i mai 1940 historiens gang, men dette partiet med tungtvann kom aldri i hendene på nazistene. Les om hva som skjedde i Milorgs D16.

Du kan spørre etter boka i alle landets bokhandlere eller direkte fra Maana forlag. Nå er forresten Milorgs D16 også å få kjøpt via nettbokhandleren Haugenbok.

Kommentarer

Populære innlegg