Fire tips for bokhøsten


Bjørg W. Johansens intervjusamling «Min verdensarv» (2015) gir et nært og varmt bilde av menneskene som holdt hjula i industribyen i sving. Det er 15 fortellinger fra verdensarvstedet Rjukan, om turnus og trekkspillmusikk på gjødselfabrikken, jobben bak disken i Grubers hatteforretning, oppvekst i boligkomplekset Sing Sing og nevekamp på Rjukanhuset, for å nevne noe. Bjørg er journalist i Rjukan Arbeiderblad og skriver godt og levende om den siste industriarbeidergenerasjonen. (Pris kr. 198,-)

Kriminolog Joar Tranøy har skrevet boka «Slusk og syndikalister» (2016) om en radikal og aksjonsvillig fløy av fagbevegelsen som vant fotfeste i arbeiderbevegelsen på Rjukan på 1920-tallet. Rjukan Lokale Samorganisation var det største av 60 syndikalistlag i Norge og sto i opposisjon ikke bare til arbeidsgivere og borgerskapet, men også til den sosialdemokratisk orienterte delen av fagbevegelsen. Flere så dem som en trussel. Overvåking, Fremmedloven og statspolitiet ble brukt for å stoppe dem. (Pris kr. 198,-)

Ottar Jakobsen byr på det eneste skjønnlitterære pustehullet i Maana forlags samling av bøker. «Historier om det som var» (2017) tar deg med til et underlig møte på Braathens kafe på Torshov i Oslo, til ørretfiske i et bortgjemt vann på Vestlandet, et drapsmysterium med historisk bakteppe ved Tyrifjorden og et minneverdig gravøl i Vest-Telemark. Jakobsen har fortellerstemmen som holder deg i ånde og byr både på spenning, undring og munterhet. Dette er en liten glimmerstein av en novellesamling. (Pris kr. 269,-)

«Reisen med Rjukanbanen - gjennom krig og fred» (2018) er Maana forlags siste utgivelse og storsatsing. Her samler Trond Lepperød og Gary Payton - denne gangen også med hjelp fra Anne Spånem - trådene fra tidligere utgivelser om Rjukanbanen og gir deg både historien om industristedet, transportåren med tog og ferjer, reiseminner og krigsaksjoner i tur og orden. Med førstehånds kilder bringes leserne tett på dramatikken da Norsk Hydros ferje ble senket i 1944 og til letingen etter skipsvraket på 430 meters dyp i 1993. (Pris kr. 269,-)

Spør etter bøkene i din bokhandel eller kontakt Maana forlag på post@maanaforlag.no eller på telefon 412 92 612. Vi sender over hele landet.

Kommentarer